fortfolio işte...

biraz şehir, biraz ilişki, biraz kadın, biraz erkek, biraz yalnız, biraz komik, biraz hikaye, biraz gerçek.

21 Ağustos 2010 Cumartesi

Galata için 15’lik Gör-Tat-Al!





Galata bu senenin şüphesiz en gözde semti oldu. Yeni açılan tasarım butikleri, eski atölyeleri, farklı cafeleri ile şehrin vakit geçirmesi en zevkli destinasyonu…

Bu postta herkesin bildiği ve bahsettiği yerlerden biraz daha farklı 15 adres bulacaksın. Zaten bu noktalar arası seyahatte, diğer yerleri es geçmen imkansız! İstikamet dünyanın en eski kulelerinden, 528 yılında inşa edilmiş Galata Kulesi ve çevresi, tam yol ileri!


Galata Evi
Önce Büyük Britanya İmparatorluğu Sivil Hapishanesi, sonra İngiliz karakolu, sonra İngiliz memurlarına özel konut, sırasıyla kuyum ve metal atölyesi ve şimdi de Galata’nın en özel restoranlarından biri… Menüsü kuzeyden gelen lezzetlerden oluşuyor; Tatar aşı, Gürcü gulaşı, Rus mantısı gibi… Nostaljik detaylarla düzenlenmiş odaları, etnik yemekleri ve farklı atmosferiyle özel bir akşam yemeği için ideal noktadasın! Hadi giderken beni de ara.
Galata Kulesi Sk. No: 61 Tel: 0212 245 18 61
Can Mobilya Atölyesi

1967’den beri ahşap işleri yapan atölye, Ulvi Can ustaya ait. Mavi çekik gözleri, iş tulumu ve yorgun elleriyle o, Galata’nın özgün bir parçası, hatta olmazsa olmazı! Kırım Türklerinden olan Ulvi Can’ın ailesi 1867’de Türkiye’ye göç etmiş. Dedesinin babası Kırım saraylarının iç mimarıymış, dükkanda sakladığı yularlı balta da işte o tarihlerden kalma sarayı yontan aletlerden biriymiş. Galata’nın yeni halinin iyi olacağını ama özgünlüğünü kaybettiğini düşünüyor. “Gelişmesi güzel ama eski atölyeler kalmadı, kalaycı, demirci, avizeci, marangoz… Elişinden uzaklaşıldı ve makineleşme yoğunlaştı.” diye dert yanıyor. Serdar-ı Ekrem’in sonuna doğru eski binalardan birinin altına konumlanmış atölyenin camında “satılık bina” yazısını görünce, onun da burada çok uzun süre kalmayacağını tahmin etmek zor değil!
Lal

El boyaması tişörtler, farklı malzeme kolajlarından kemerler, Anadolu’dan toplanmış sayısız yazma, yurtiçi ve yurtdışından şapkalar… Lal, dışarıdan “turistik” görünse de içeri girince bu fikir tamamen değişiyor ve mağazadan çıkmak bir hayli zor oluyor! El boyaması tişörtlerin fiyatı 25-70 TL arasında değişiyor ve sipariş üzerine desen çalışılabiliyor.
Camekan Sok. No: 4C Tel: (0212) 293 25 71
Atölye Kuledibi

Kahve, bar, mutfak konseptinde hizmet verecek mekan eski bir mozaik atölyesi. Atölye, konuklarına samimi bir atmosfer, funk, caz ve blues ağırlıklı, dozunda, kaliteli müzik ve verdiklerinin karşılığını fazlasıyla alacakları leziz yemekler vaat ediyor. Hafta sonları için süper kahramanlar partileri organize edilecek; ayrıca dileyenler kendi menülerini hazırlayarak misafirlerini Atölye Kuledibi’nde ağırlayabilecek. Galata Kulesi Sok. No: 4/1 Tel: (0212) 243 76 56
Dans Buluşma İstanbul

Serdar-ı Ekrem’de 100 yıllık eski bir Rum binasının 5 numaralı yeşil, görkemli kapısından içeri giriyor ve en üst kata çıkıyorum. Burası 2002’de açılmış, Aytül Hasaltun’un dans atölyesi, ancak onun yanı sıra, Candaş Baş, Yeşim Coşkun, Alper Marangoz, İlkem Ulugün tarafından çağdaş dans, tai chi, yoga, capoeira dersleri de verilen bir merkez. Sahipleri Galata’nın değişiminden çok memnun değiller. Hafta içi iki ayrı atölye grubunun olduğu mekanda, hafta sonu tüm gün farklı atölyelere katılma imkanı var. Serdar-ı Ekrem Sok. No: 5 K: 4 Galata Tel: (0212) 252 82 76
Stok 60/70

Serdar-ı Ekrem’in sonuna geldik ama sanma ki tasarımın sonu geldi. Bu sefer Stok 60/70’in merdivenlerinden aşağı doğru iniyoruz. Burası sadece 50’ler 60’lar ve 70’lerden seçmece vintage mobilya ve aksesuar dükkanı. Eskiciden alınmış tamiri yapılmış, cilası yenilenmiş, döşemesi kaplanmış, çok estetik üstelik özgün mobilyalar arıyorsan, daha fazla arama! Ayrıca kişiye ve mekana özel tasarımlar için sipariş verip, STOKatölye’de özel imalat masif mobilyalara da sahip olabilirsin!
Serdar-ı Ekrem Sok. No: 38/a Galata Tel: 0 (212) 252 6870
Cherrybean Coffees
Mis gibi ve taptaze kahve kokusuna açılan kapıdan içeri, Cherrybean Coffees, toptan ve perakende satış yapan kahve imalathanesine giriyorsun. Sırrı dünyanın dört bir yanından getirttiği orijinal çekirdeklerden hazırladığı harmanları kavurup taze taze satması. Buradan en fazla bir haftalık kahve satın alabiliyorsunuz çünkü aksi kahvenin doğasına aykırı! Ben değil, Şehriban Çam ve Barış Karakaş söylüyor; onlar Cherrybean Coffees’in sahipleri, işlerinin ehli iki gıda mühendisi…
Camekan Sok. No: 10 Tel: (0212) 252 80 83

Nardis Jazz Club

Galata’da müzik bu noktadan yükseliyor; her performansın konser standardında ve kulüp atmosferinde gerçekleştiği gerçek bir caz kulübü Nardis. Pazar hariç her gün canlı performansın gerçekleştiği mekan ayda en az bir kere yabancı bir konuk ağırlıyor. 120 kişi kapasiteli Nardis’in menüsü sınırlı ancak leziz seçeneklerden oluşuyor.
Kuledibi Sok. No: 14 Tel: (0212) 244 63 27

Mısırlı Ahmet Ritim Akademisi

Burası Galata’nın en farklı noktalarından biri; dünyadaki ilk ve tek darbuka okulu, tam da bu sebepten dünyanın her köşesinden öğrenci geliyor. Mısırlı Ahmet, darbuka alanında üstat ünvanına sahip bir sanatçı, onun yarattığı belli bir çalma tekniği var, işte bu okul da “Mısırlı Ahmet tekniğini” öğreten bir mekan. Üç yıldan beri hizmet veren akademinin belli bir zamanı yok, kişi ne kadar süreyle isterse o kadar zaman takip etme özgürlüğüne sahip. Daha önce hiç enstrüman çalmamış kişilere yönelik kursların yanı sıra farklı seviyelerde dersler devam ediyor. Sanatçılar, bankacılar, ilgi duyanlar, stres atmak isteyenler, avukatlar, mimarlar gibi geniş bir yelpazeden öğrenci kitlesi mevcut. Sanata dair her şeyi içinde barındırdığı için Serdar-ı Ekrem’i seçmişler. Çocukluk yıllarında darbukaya merak saran ve bir daha elinden bırakamayan duayen Mısırlı Ahmet, fotoğrafı çekilirken bize küçük bir müzik ziyafeti yaşattı. Mekan sadece atmosferinin enerjisini solumak için bile çok güzel, arada bir de enstrüman öğrenirsin, fena mı?
Serdar-ı Ekrem Cad. Kuledibi, Galata Tel: (0212) 243 86 02
Lalay

Doğal sabun, hamam tasları, peştamallarla yola çıkan Lalay, bugün ürün grubunu nevresim takımları, şal, havlu, keçe, bakır terlik ve yemenilerle zenginleştirmiş. Bu mağazadaki her şey % 100 doğal ve % 100 Türk malı… Galata dışında Marmaris, Bodrum ve Hollanda da birer şubesi var.
Kuledibi Camekan Sok. No: 3/A Tel: (0212) 252 41 31
Kırım Kilisesi

Kırım Kilisesi ya da Kırım'ı Anma Kilisesi (Crimean Memorial Church ya da Christ's Church) Galata’da Serdar-ı Ekrem sokağın bitiminden sağa dönüldüğünde karşımıza çıkan bir Anglikan kilisesi. İngilizlerin Kırım Savaşı'nın ardından bu olayın anısına yaptırdıkları kilise, 1868 yılında yapılmış. C.E. Street'in mimarı olduğu kilise Neo-gotik tarzda inşa edilmiş. Duvarların üzerinden binaya bir bakış atmak için parmak ucunda yükselmen yeterli!

Aydın Reklam

Renk beni çekiyor ve Camekan Sokak’ın en parlak tabelası onların! Aydın Reklam, 1979’dan beri Galata’da pleksiglas, neon ve tabela işleri yapıyor.
Camekan Sok. No: 18 Tel: (0212) 251 29 80



Galata Şarküteri

Bir şarküterim olsa, herhalde çok kısa bir süre içinde mutluluk içinde onlarca kiloya bünyemde yer açar, durmadan yiyebilirim. Özellikle böylesi bir yerde! Galata Şarküteri’de çeşit çeşit peynirler, jambonlar, yerli ve yabancı her türlü şarküteri ürününün yanı sıra organik yemiş, süt, bal reçel, bakliyat ve dünya mutfağı için uygun malzeme ve soslar bulunuyor. İster alışveriş yap eve götür, ister oturup gurme lezzetler tat, tercih senin!
Serdar-ı Ekrem Sok. No: 30A Kuledibi Galata Tel: (0212) 245 43 45

Mavra Design Cafe Workshop

Herkes buradan bahsetti biliyorum ama es geçemeyeceğim. Mavra, özel tasarım oyuncakları, heykel-seramik-oyuncak yapımı ve resim atölyeleri, “ev yapımı” lezzetleriyle Galata sakinlerinin gün içindeki en keyifli kaçış noktalarından. Kısa bir kurabiye ve kahve kaçamağının ardından renkli bir aksesuar, oyuncak bakmadan çıkmak mümkün değil.
Serdar-ı Ekrem Caddesi 31/A Kuledibi Tel: (0212) 2527488

La Mariquita

La Mariquita, İspanyolca’da uğur böceği anlamına geliyor. Ocak ayında Galata’ya konan “uğur böceği”, 22 Türk tasarımcıyla birlikte mekan sahipleri Gülin Yeniyol ve İrem Şenocak’ın işlerini, Japonya ve Amerika'dan kentli, şık, biraz da vintage kokan özel bir koleksiyonla bir araya topluyor. La Mariquita’nın iç mimar Berat Taşkıran’a ait dekorasyonu da en az kıyafet ve aksesuarlar kadar renkli.
Galata Kulesi Sok. No: 3/B Kuledibi / Galata Tel: (0212) 249 32 73


E hadi, hala evde misin?

(photos BURAK TEOMAN for Marie Claire Maison)

2 yorum:

  1. paristexas galatayı es geçmişin =)

    YanıtlaSil
  2. es geçmedim=) çok da güzel bir yer olduğunu düşünüyorum, hatta elbise bile aldım. ama herkes yazdı, herkes biliyor diye bilinçli olarak atladım orayı.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...