fortfolio işte...

biraz şehir, biraz ilişki, biraz kadın, biraz erkek, biraz yalnız, biraz komik, biraz hikaye, biraz gerçek.

1 Aralık 2010 Çarşamba

Yalnız yaşayanlara pratik yemekler


Merak ediyorum mutfakta bile kadınla erkek neden bu kadar farklı?
Kadın yemek yapınca; annesi tarafından bu alanda titizlikle eğitilmiş, pre-evlilik hazırlıklarını tamamlamış domestik bir imaj çizerken, erkek basit bir yemek bile hazırlasa; özel ilgi alanında marifetlerini ortaya seren seksi aşçı elbisesini üstüne giyiveriyor. 
Yemek yapan bir erkeğe kimse karşı koyamazken, kadının mutfağa girmesi anne suretiyle eşleşiveriyor. Zaten araştırmalar ve tecrübeler de mutfakta iyi olan erkeğin yatakta da iyi olduğunu söylüyormuş. Neyse, bu sefer kıyaslamalara girmeden kadın ya da erkek için kolayca yapılabilecek ve şık yemek tarifleri hizmetini sunacağım. Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçiyorsa kadınınki de beyninden geçiyor. Hem mideye hem akla hitap etmek isteyenler için 4 farklı seçenek... Mutfağa girmekten korkanların bile anlayabileceği ölçülerde üstelik.

Et tercih edenler
Kırmızı et sunmak isteyenler, yapacaklarınız çok basit. Eve giderken manava ve kasaba uğrayın, manavdan bir demet roka ve fesleğen alın. Kasaptan et isterken ızgara yapılacak dana antrikot isteyin. Çok yağlı olmamasına dikkat edin, hayır ne biftek ne bonfile, en güzeli antrikot. Kişi başına 2-3 dilim düşecek miktarda almanız yeterli.  Yeşillikleri bir güzel yıkayın, aman topraklı kalmasın. Sonra düz servis tabaklarına, mümkünse geniş beyaz tabaklara, bol roka ve fesleğen demetinin yarısını bölüştürerek yatak oluşturun. Yatak dediysek aklınız başka yere kaymasın lütfen! o bir sonraki fasıl. 
Küçük bir kapta biraz zeytinyağı, nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Etleri tavaya atın. Yüksek ateşte ızgara yapın. Bu esnada bir çay kaşığı kekik, karabiber, tuz atın. Dışı sert, içi yumuşak kalacak şekilde pişirdikten sonra nar ekşili sosu yeşilliklere dökün ve üzerine etleri sıralı bir şekilde yerleştirin. Bu kadar basit, en fazla 7 dakikada hazırlanacak şık yemeğinizi afiyetle yiyin.

Soyalı somon
Herkes somon sevmez ama bu somonu sevmeyen görmedim. Balıkçıdan kişi başına kalın birer dilim düşecek şekilde somon alın. Tavaya balıkları yerleştirin. Yağ koymaya gerek yok, somon zaten yeterince yağlı bir balık. Yarım çay bardağı su koyun ve ocağı yakın. Başından ayrılmayın somon çok çabuk pişer, hatta artistik hareketlerle misafir geldikten sonra bile şov yapabilirsiniz. Balığı spatulayla 1-2 kez çevirdikten sonra pembemsi bir renk alacak, üzerine bir su bardağı (iki balığa bir bardak) soya sosu dökün. Soya sosunun içinde de bir kez çevirin. Sos yanmadan balığı tavadan alın. Hem havalı hem de 3 dakikada hazır bir yemek!

Kimyonlu patates
 Hani marketlerde plastik kaplar içinde küçük şirin patatesler var ya, işte o taze patateslerden bir kutu kapın. İki-üç adet beyaz soğan işinizi görecek. Evde kimyon varsa tabii! Beş adet patatesi soyun ve incecik yuvarlak şekilde dilimleyin. Teflon tavanın dibine çok az, yani patatesler yanmayacak miktarda zeytinyağı koyun. Patatesleri ince ince dizin. Soğanları da halka şeklinde kesin ve halkaları birbirinden ayırın. Patatesler 3-5 dakika yumuşadıktan sonra soğan halkalarını üzerine atın. Biraz kavurduktan sonra üzerine bol kimyon (en az iki çay kaşığı), bir çay kaşığı karabiber ve tuz serpiştirin. Tavanın üzerini bir süre kapatın ama patateslerin çok yumuşamasına izin vermeyecek şekilde. Patatesler hafif yumuşak hafif çıtır kıvama gelince servise hazır. Et, balık ya da tavuk her türlü yemeğin yanında garnitür olur, çok da güzel durur.
 Körili tavuk
Tavuk seçerken kalça olmasına dikkat edin. Göğüs tatsız, butlar ise kemikten ayırması zor oluyor. Beş adet kalçayı ağza gelecek boyutta, ne küçük ne de büyük olmayan parçalar şeklinde kesin. Anladınız siz o boyutu! Tavaya yine az yağ koyun. Tüm bu yemek tariflerimiz oldukça da sağlıklı seçenekler hani! Üç adet biberi ve 4 adet sarımsağı küçük parçalara bölerek yağa atın, biraz kavurun. Biberler hafif yumuşadıktan sonra üzerine tavukları atın. Spatulayla karıştırmayı unutmayın. Eğer tavuklar yapışacak gibi olduysa yarım çay bardağı su eklenebilir. Üzerine her markette bulabileceğiniz köriden damak tadınıza göre 2-3 çay kaşığı serpiştirin. Karabiber, toz kırmızı biber ve tuz eklemeyi unutmayın. Yemek hazır olduktan sonra üzerini kaplayacak şekilde kaşar rendesi ekleyin. Pek asortiksiniz pek, köriler falan...

“Bana dışardan pizza söyledi” cümlesinin “Bana yemek yapmış elleriyle” cümlesinin yanında ne kadar güçsüz kaldığını fark etmişsinizdir. Unutmadan sofra düzenine özen gösterin, lezzet kadar imaj da önemlidir ve sadece gerçekten hoşlandığınız biri için mutfağa girin. 
Sıcak servis yapın, afiyet olsun! 

6 yorum:

  1. cute blog


    we are trying to find the brand of the clothes, accessories and shoes we saw on internet or anywhere. help us, or send us something you want our blog to find. it's easy and simple :)

    http://howcanufind.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. harika bir hizmet
    Umarım başarabiliriz

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim=) tabii ki başarabilirsin! yemekleri yaptıktan sonra buraya yaz da bilelim nasıl olmuş=) ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  4. menemenden başka bir şey pişirmedim ömrümde-yani daha karmaşık bir şey-
    sence becerebilir miyim? :S

    YanıtlaSil
  5. gerçekten çok hoş bir blog ve yazılar...Bu yazı da dahil olmak üzere. Kutlarım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...